High Park Residence

by | Mar 8, 2021 | Architecture

Toronto, Canada

Batay-Csorba Architects

Toronto, Canada, 2021-03-05

In the chaos of life today a home needs to be a place of refuge, a solitude for the homeowners to retreat to. Built for an Italian couple, the design pays homage both to the clients’ Italian heritage and that of the Toronto residential building fabric, while ensuring a sensitivity towards wellbeing, mobility, and convenience.

The design of the Pacific project is born from the homeowners’ values and traditions where the comforts of their past are now viscerally felt within their present-day lives. The vault, in its many permutations, is one of the most common archetypes of ancient Roman architecture, characterized by its powerful modulation of light and its sense of lightness.

Photo credit: Doublespace Photography

In adopting this typology into a domestic space, the architects evolved the vault from its primary form, puncturing, cutting, and peeling it into new geometries that help to distribute light and air into key locations, respond to program organization, demarcating each with a different atmosphere, and create a sectional continuity throughout the house. In carrying sacred content from the homeowner’s past into the present they are transported into another time and place, full of stories, meaning, and memories that become their refuge.

Photo credit: Doublespace Photography

The vault geometry extends the length of the lot, informing a relationship between the façade and the interior. From the exterior, the brick vault is a subtraction from the otherwise monolithic brick frontage. This monolithic façade is created through a focus on the rich materiality of the brick coursing, and the isolated dormer which mirrors the proportions of the neighboring house. The brickwork that covers the façade and wraps the ceiling and walls of the carport plays into Toronto’s history of masonry detailing. The tradition of brick in Toronto’s residential fabric dates back to the 19th century when Toronto’s stock of Victorian houses was built. In these houses, ornamental detail presents itself in single isolated moments of brick coursing located above apertures, along with corners, and at cornices.

Photo credit: Doublespace Photography

The architects took this singular moment of ornamentation and blew it up. The front of the home is reduced to a monolithic façade – where single repetitive material ornamentation, an adaptation of the Flemish-bond, becomes an even but textured brickfield placing emphasis on the vaulted profile. This field of patterning emphasizes a play of light and shadow and picks up on seasonal changes. In the summer, the protrusions texture the façade with stark shadows, and in the winter the texture transforms through bricks creating shelves for the snow to fall on.

Photo credit: Doublespace Photography

As a retired couple intending to age in place, it was essential that they had access to parking on site. Wanting to refrain from the suburban folly of a garage-fronted street, the decision to create a carport shaped the formal organization of the entire project. The integrated carport carves the front façade, creating a processional entryway reminiscent of the portico; an architectural feature found in roman architecture which covers and extends from the entrance often as a vault or colonnade.

Photo credit: Doublespace Photography

Vaulted porches are also a prevalent form in Toronto’s Victorian housing stock. Toronto’s residential streets are often punctuated by front porches (rather than garages) to create a transitional space between the street and the home. In the case of Pacific Residence, the carved carport creates an inverted porch, which creates an introverted presence on the street. A lightwell that cuts through the height of the building is placed at the depth of the carport, washing the deep space with light, pulling visitors towards the entry. This armored space is turned inward and perceived as private, creating an intimate entry procession.

Photo credit: Doublespace Photography

To emphasize the project’s geometric simplicity, all circulation, services, and entry conditions are tucked into a linear bar that runs adjacent to the vault. Upon entering the house, visitors begin in a compressed service ‘bar’, which then opens into the ground floor’s expansive and airy living spaces. Throughout the length of the ground floor, the barrel vault’s persistent geometry connects these living spaces, accentuating the client’s desire for connectivity in food preparation, eating, and socializing.

Photo credit: Doublespace Photography

While the barrel vault brings these spaces together, moments of articulation and relief are found through tangential peels and cuts in the vaulted ceiling. The vault remains intact in the dining room, is cut at the length of the kitchen, becomes intact again in the living room, and then unfolds and peels into the backyard. This spatially delineates connected spaces, while also providing natural light to flood into the deep and narrow lot. Situated in the middle of a long floorplan, the kitchen opens and is flooded with natural light from a skylight above.

Photo credit: Doublespace Photography

While the ground floor remains unimpeded and connected, the second floor is sliced into rooms connected by bridges. This allows for rooms to be stacked in a narrow lot with natural daylight reaching each room and the ground floor below. On this floor, the services of the laundry room, bathroom, and stairs are also tucked into the ‘bar’, while the bedroom, study, and master suite are stacked from the front to the back of the house. The slice between the bedroom and study allows both rooms to share natural daylight brought in from the lightwell and the façade’s dormer window. The master suite is lit from both the house’s back façade and the skylight above the kitchen.

Photo credit: Doublespace Photography

Project Information

Location: Toronto Ontario, Canada
Area: 3,500 sft
Photography: Doublespace Photography
Status: Completed, 2020

About Batay-Csorba Architects

Batay-Csorba Architects (B-CA) is an architecture and interior design studio that combines research and practice to create progressive projects. Committed to architecture as a place where ideas find expression, we use spatial massing, natural light, and tactile materials to translate buildings into aspirational forms and experiences.

Our work evolves through the exploration of context, historical reference, typology, and materiality into a project that tells a story at every scale of the project, from the architecture to the interiors, furniture, landscape, infrastructural systems, signage, and branding.

We challenge premeditated ideas about function and performance. We rethink standard typologies in search of improved alternatives. We seek to be contextually responsive yet evolve into something altogether new.

The result is an architecture that engages in simple nuance, pragmatic playfulness, and in-your-face refinement, crafted for unexpected moments of delight and wonderment.

For more information:
www.batay-csorba.com/high-park-residence

Media contact

Source: V2com Newswire

Related News