XU JI Seafood Restaurant (Land Kylin)

by | Jun 14, 2021 | Interior design

Changsha, Hunan, China

Daxiang Design Studio

Fragmented scene interpretation, Mysterious Jungle in the illusion

Hangzhou, Zhejiang, China, 2021-06-11  

This is a land of illusion, where morning and moonlight are intertwined. There is no water in the air but fish can swim in the forest and the mist lingers there. You cannot find it whether it’s in a dense forest or a deep ocean.

The generation of design is by no means from nothing. It may reproduce the vivid story of a certain period, or reflect the spiritual thoughts. And here the dining space with ‘mysterious jungle’ as the core of the landscaping comes into being.

The guests enter the restaurant from the 4th floor of W Hotel, where the light suddenly dimmed and the space begins. The star spotlights come out from the ‘bottom of the tree’. The blue light floats in the distance, and the big fish swims there, like a dream and yet not. Guests will follow the light to enter, from the ‘jungle’ to the ‘deep ocean’, gradually into the mysterious realm.

Detail of the restaurant
Photo credit: ©️Chuan He
A mirror image of public space
Photo credit: ©️Chuan He
Detail of the restaurant
Photo credit: ©️Chuan He
01 Artistic conception drawing
Photo credit: ©️Daxiang

Fragmented construction

When reaching the central area, the light floats which is from the giant curved LED screen on the top and dyes the surroundings. Guests can see the whole picture of the restaurant here.

In the use of formal language, the designer adopts fragmented and de-symbolized strategies but maintains the continuity of the overall spatial sequence. By operating the structures and materials in the space, and intervening in the layout of the furnishings, the designer creates multiple montage spaces with different sizes and states but connected each other.

The golden wine house which is inspired by the tea room combines classical and modern styles, covering functions such as reception and tasting. The dense forest wraps the golden area and becomes a self-evident way that symbolizes the process of meditation.

This is a kind of commemoration of oriental aesthetics. Its implicit inner quality is revealed through modern context where takes the space as a medium to establish the relationship between time and space and forms a narrative space.

Pine shadow in the pond, fish on the tree

Baozhang Sun, the magistrate of Henan in Qing Dynasty, said ‘Fishes swim across the pine shadows in the pond like they’re on the tree. Horses gallop on the scholar tree shadows on the ground like they’re on the branches.’, which has been taken as the metaphor of the light reflection and direct transmission.

Here, the use of the mirror does not make the space excessively lose its subjectivity, but instead makes the client’s somatosensory consciousness and visual perception fully respected, concealed, spanned, linked, and felt secretive beauty.

The restaurant dining hall uses highly reflective materials, and the reflected scenery invisibly enriches the level of space and visually expands the space. The frame-like mirror surface breaks the heaviness of the solid wall. Guests can enjoy the scene through the mirror that big fishes swim among the mountains in the LED screen, which can be taken as the response to the theme of the mysterious realm.

The golden wine house
Photo credit: ©️Chuan He
Column detail of the entry
Photo credit: ©️Chuan He
The golden wine house
Photo credit: ©️Chuan He
Cooking station
Photo credit: ©️Chuan He

Scholar shadow paves on the ground, the horse stands on the branch

Walking inward again, there is a tea tasting area in the box, where the dinners can take a short break before and after the meal. Upon opening the sliding door, the dining table is set with wine and delicacies. Diners can enjoy the feast while looking at the scenery outside the window here.

In the lounge next to the other large box, the L-shaped sofa relies on the original space, and the light and warm color diffuse from its bottom.

There are decorative paintings of silk scarves on the walls. Differentiated themes will match different types of boxes with varied needs. This is a quiet and private space where diners can choose to meditate quietly after the banquet.

Taking the central island as the center of the restaurant, and bar counter function as the response to current lifestyle. This western-style expression has incorporated the Chinese rhythm, were hoping the East and the West can communicate.

The guests in this restaurant are not balanced and unified. The ‘Mysterious Realm’ is like a constant stream of people, walking among which likes a ‘rich’ adventure.

Technical sheet

Project name: XU JI Seafood Restaurant (Land Kylin)
Project area: 13,519 sq.ft.
Project duration: May 2020 to January 2021
Design team: Jianyu Jiang, Shui Li, Yue Qin, Yue Yu, Weiwen Shi
Furnishing design: Ting Lou, Qingyun Xia
Material design: Yongliang Liu
Project address: Changsha, Hunan province, China
Project photographer: Chuan He, Haha Lu

About DA XIANG Design Studio

DA XIANG Design Studio started in Hangzhou in 1999, the team focuses on the design of boutique restaurants, hotels, and cultural buildings in the aesthetic context of Linquan, and also the practice and research of furnishings design. DA XIANG has committed to the expression of space artistic conception under the background of Oriental culture, emphasizing the integration of space and environment and advocating the balance between space aesthetics and commercial.

Design philosophy: Inspired by Linquan, and learn from nature, return to inner peace and tranquility.

For more information

  1.  www.jiangdx.com/

Media contact

Source: V2com newswire

Related News